Cor Peters    
Beeldhouwwerken / Zonnewijzers
 
Filosofie
 
 

 
Bijschriften van deze foto's van links naar rechts:     
Ter gelegenheid van ons eerste kleinkind
Leven met 'n beperking
Equatoriale zonnewijzer (graniet met RVS)      
   
 

In 1985 ben ik bij de beeldhouwer Luciën van der Eerden begonnen om mij deze prachtige hobby eigen te maken. Altijd heb ik in het grafische vak gezeten en dat is in mijn vrij strakke ontwerpen toch wel terug te vinden. De kracht van ’t weglaten. Nu ik in de vut zit zijn mijn vrouw en ik van Brabant hier in Friesland komen wonen. Ruimte, rust en leuke mensen. Dankzij ’n cursus begint het Fries ons al wat bekender in de oren te klinken maar zelf spreken zal er voorlopig niet in zitten.  

Als ’n
rode draad loopt de volgende filosofie dikwijls door in mijn ontwerpen:

  • Bij ieders geboorte word je, bij wijze van spreken, als ‘n kern (bolletje) van je ouders op deze wereld gezet.
  • Al rollende door die wereld word je als bij ’n sneeuwbal, door de verschillende lagen uit jouw omgeving, gevormd. Je ouders, vrienden, school enz.
  • Wanneer iemands kern niet rond is ben je soms min of meer afhankelijk van anderen en leef je mogelijk verder met ’n beperking.

Soms heb ik dit ook wel eens in cilindervorm uitgebeeld. (zie beeld Afstoting)
Na cursussen astronomie kwam ik ook tot ’t ontwerpen van zonnewijzers. Zij zijn niet alleen modern van vorm maar bovenal is elke zonnewijzer uniek en staan ook geregistreerd bij “De Zonnewijzerkring”. Het boeiende van het ontwerpen van zonnewijzers is dat je samen moet werken met ‘n factor die 150 miljoen km van ons vandaan staat. Door deze vormen van zonnewijzers is het ook kinderen goed uit te leggen hoe alles t.o.v. elkaar draait, waarom er jaargetijden zijn en waarom er verschil is in zonnetijd en onze kloktijd.

 

 

(C) Dorpsbelang Tzum gamaakt