Stichting Freonen fan de Tsjommer Toer en Tsjerke.
 


klik op het plaatje om de tekst te lezen

Jaarverslag van de freonen van de Tsjommer Toer en Tsjerke

 

Misschien is het voor ons dorp heel leuk om te vermelden dat er ieder jaar weer mensen onze kerk bezoeken en de toren beklimmen.

In 2010 waren dit 521 bezoekers. 227 mensen kwamen tijdens de 10 zaterdagen van Tsjerkepaed. Verder kwamen er 69 bezoekers van Slachtehiem, 44 bezoekers van “Camping Ny Herema”, 37 bezoekers van “Bootverhuur Nauta”uit Hitzum en 94 overige bezoekers inclusief groep 8 van de basisschool.

Van 3 juli tot 11 september was iedere zaterdagmiddag de kerk open om die te bezichtigen en de toren te beklimmen. Diverse vrijwilligers waren aanwezig om bezoekers rond te leiden en interessante wetenswaardigheden te vertellen. Hoogtepunt is vaak het beklimmen van de toren om daarna te genieten van het uitzicht. Na afloop staat er koffie en thee klaar. Ook zijn er kaarten en infoboekjes te koop en bezoekers wordt gevraagd een donatie te doen voor het behoud van kerk en toren.

 

Leuke voorvallen zijn er ook te vermelden. Op 25 juni was er een rondleiding van een groep dames van ‘de Zonnebloem’ uit Franeker. Een mevrouw merkte dat ze na het beklimmen van de toren haar trouwring en een andere ring kwijt was. Dus weer naar boven om de ringen te zoeken, maar geen resultaat. Enkele dagen later met een zoon van deze mevrouw en een detector weer de toren in en zoeken, maar ook nu waren de ringen niet te vinden. Na enkele weken ging bij dhr. P. Smedinga de telefoon. De mevrouw van de bewuste ringen kwam met de mededeling dat ze de ringen weer terug had. Het bleek dat de zoon van deze mevrouw wat in haar tuin wilde doen en vroeg om tuinhandschoenen. Hij wilde deze aandoen en stuitte toen op de beide ringen. Voor de rondleiding op 25 juni was mevrouw bezig geweest in haar tuin en had nadien niet gemerkt dat ze haar ringen niet meer om had. En dus meende ze dat ze de ringen na het beklimmen van de toren moest zijn kwijtgeraakt. Eind goed, al goed.

 

Nog een voorval van dhr. Westerdijk. Op een winderige middag leidde de heer Westerdijk een groepje mensen rond en beklom ook met hen de toren.

Het toeval wilde dat de pet net was gewassen en volgens de drager iets gekrompen. Op de omloop van de toren woei een stevige wind en u raadt het al, de pet viel ten prooi aan de wind. Deze kwam terecht in de dakgoot. Een onmogelijke plek om hem daar zomaar vandaan te halen.. De schilder ging naar huis en samen met zijn vrouw toog hij met een hele lange ladder terug naar het kerkgebouw. Deze bleek net een metertje te kort dus ging hij terug naar de werkplaats voor een ander exemplaar. Met veel pijn en moeite wist hij met de hulp van Siemen Aardema de pet weer te pakken te krijgen. Een klusje van ongeveer anderhalf uur.

 

Wilt U ook eens met familieleden of collega’s ons prachtige kerkgebouw bekijken en de toren beklimmen, neem dan contact op met de heer P. Smedinga tel.  0517-452584

 

     

 

(C) Dorpsbelang Tzum