Gemeente Franekeradeel:

Binnenkort ook in Tzum.
Aanpak openbare verlichting. Led in Franekeradeel.

...
De gemeente gaat een groot deel van de verlichting vervangen.
De levensduur van deze masten of verlichtingskappen is namelijk verstreken. Daarbij is gekozen om led verlichting toe te passen.
Led levert een goede bijdrage aan de duurzaamheid. Zo gebruiken led-lampen minder stroom en hoeven de lampen niet zo vaak te worden vervangen. Led verlichting wordt anders ervaren dan de traditionele verlichting. De openbare verlichting wordt geplaatst voor de weggebruiker en de omwonenden. Het is van belang om te weten hoe deze burgers de nieuwe verlichting ervaart. De gemeente heeft met behulp van proefopstellingen een belevingsonderzoek naar de diverse soorten led-verlichting gedaan. Het onderzoek is gebeurd in samenwerking met dorpsbelangen, buurtverenigingen, bewoners en een extern bureau dat het onderzoek begeleidt. In het najaar van 2014 is een pilot in het Schalsumerplan uitgevoerd. Op basis van de onderzoeksresultaten heeft de gemeente een keuze gemaakt voor de verschillende situaties. (zie link onderaan dit bericht)

Verwijderen masten: “Licht waar het moet, donker waar het kan”.
Op enkele plekken worden lichtmasten verwijderd. Het beleid van Franekeradeel is: “Licht waar het moet, donker waar het kan”. Zo is besloten om niet alle (achter)paden meer te verlichten. Ook wordt in het buitengebied zo weinig mogelijk verlichting toegepast.
Dit betekent dat er op enkele plekken masten worden verwijderd.

Dimmen en branduren
In de huidige situatie zijn er veel lichtpunten die om half 11 uit gaan. Dit geeft ’s nachts veel donkere plekken. Om het licht beter te verspreiden, worden de armaturen die worden vervangen zo ingesteld dat ze allemaal ’s nachts blijven branden. Daarbij worden de meeste lichtpunten ook gedimd. Al met al geeft dit een gelijkmatiger lichtbeeld.
Planning en uitvoering

We verwachten in het najaar (eind september tot december 2016) de masten en verlichtingskappen te vervangen. De werktijden zijn op werkdagen van 7.00 uur tot 17.00 uur. Een hoogwerker gaat bezig met het vervangen van de masten. Een andere ploeg (grondwerkers) gaat aan de slag op de plekken waar alleen armaturen vervangen worden.
Waar gebeurt wat?

Op veel plekken in de gemeente wordt de openbare verlichting vervangen. In onderstaande tekeningen kunt u zien waar wat gebeurt in uw dorp of wijk.

Hierbij de link naar de site van de gemeente. Hierop ditzelfde bericht maar dan met een voorbeelden en staat onderaan ook een pdf bestand met de situatie van o.a. Tzum:

http://www.franekeradeel.nl/…/p…/aanpak-openbare-verlichting