In januari 2016 kreeg Dorpsbelang bericht van een nieuwe organisatie in Nederland die zich noemt Samobiel.

Wat is Samobiel:
Samen mobiel binnen én buiten uw dorp.
Geen bus in uw dorp? Voetbalveld of school te ver om te fietsen? Winkels en arts onbereikbaar? Verslechterend openbaar vervoer is iets waar steeds meer kleine kernen over klagen en wat de leefbaarheid niet ten goede komt. Samobiel is de nieuwe vervoersoplossing voor kleine kernen die zijn waarde in Zweden al ruimsc...hoots heeft bewezen. Het idee is simpel: meerijden met dorpsgenoten die dezelfde kant op gaan. Met Samobiel maken en houden we samen omliggende bestemmingen bereikbaar voor uw dorpsgenoten.

Samobiel maakt meerijden makkelijk.
We maken meerijden met dorpsgenoten makkelijker met een, ook voor ouderen, eenvoudig te gebruiken website die vraag naar en aanbod van ritten vanuit uw dorp bij elkaar brengt. Een groep betrokken bewoners trekt de kar en vormt de motor achter Samobiel. Samen stelt u het netwerk van stopplaatsen, routes en de geografische dorpsgrenzen vast. U krijgt van ons alle ondersteuning bij het opzetten (inclusief uitleg en training voor gebruikers), invoeren en draaiende houden van Samobiel in uw dorp, inclusief technische ondersteuning en training van lokale ambassadeurs.

Hoe werkt Samobiel?
U meldt of vraagt een rit aan via uw eigen Samobiel dorpssite. U krijgt per sms een melding als er een dorpsgenoot dezelfde kant op gaat of wil als u. U kiest zelf of u de rit samen wilt maken of niet. Per rit betaalt of ontvangt u een kleine kilometervergoeding. Alle betalingen lopen via de site dus geen gedoe met contant geld. Samobiel is gemakkelijk, vertrouwd, voordelig, veilig, milieuvriendelijk en bovenal erg gezellig.

Koplopers en proef dorpen gezocht.
Wij zijn op zoek naar proef dorpen in Friesland en daarbuiten, waar we samen met dorpsbewoners als eerste in Nederland Samobiel kunnen invoeren. Ziet u toch kansen en mogelijkheden voor Tzum?
Voor meer informatie kunt u terecht op
www.samobiel.nl of op hun presentatie:
https://prezi.com/1atkrkd3kj-l/lancering-samobiel/…

Met andere woorden is dit iets voor Tzum?
Is er hier behoefte aan en wie zou eventueel die "kar willen trekken"?
Uw reactie kan via de mail naar info@tsjom.nl