Oranjevereniging Tzum

 

 

Verslag dorpsfeest 2012

Wat hebben we weer een mooi feestje gehad! Donderdag 28 juni begon om 18:00u de optocht en donderdag 28 juni begon om negen uur ’s ochtends de zomer! We hadden het niet beter kunnen treffen, onder tropische omstandigheden gingen 12 wagens en nog een aantal kleine nummers het dorp door, via een in verband met de opgebroken Voorstraat alternatieve route. De verkeersregelaars hadden alles goed onder controle, er stond leuk wat publiek langs de kant en zowel op de stoep als op de wagens was de sfeer goed. De jury had er een hele kluif aan om te bepalen wie er nu uiteindelijk met de prijs naar huis mocht. Alle wagens waren met zorg afgewerkt en er was duidelijk te zien dat er veel tijd en energie in geďnvesteerd was. Als nog steeds inburgerende import wil ik hier wel even kwijt dat ik diep onder de indruk ben van hoe er door buurtverenigingen en vriendenploegen maanden is gewerkt aan het maken van de praalwagens. Ik vind dat echt zo bijzonder! Ook de straten waren versierd en dat geeft gelijk een heel feestelijk tintje aan het dorpsfeest.

 

Bij het beoordelen van de wagens is gelet op 4 punten: Past de wagen in het thema (Ik hald fan Fryslan), is het idee origineel, is de wagen netjes afgewerkt en is het ontwerp driedimensionaal (oftewel vanuit alle kanten interessant om te zien). Na heel langdurig overleg kwam de jury met de definitieve uitslag: Buurtvereniging Foar de Toer (Franekerweg eo) kwam als winnaar uit de bus. Als reden hiervoor gaf de jury aan: ‘Je kunt bij deze wagen niet om het thema heen: ‘Fryslan Boppe!” Mooie, verzorgde afwerking, tractor, wagen en optocht met kinderen vormen qua kleur en vormen een mooi samenhangend geheel, vanuit alle hoeken is zowel de trekker als de wagen mooi om te zien en je ontdekt telkens weer wat nieuws. De Lyntsjesnijers met hun wagen ‘Tzum over 100 jaar’ kreeg de 2e prijs. De jury zei hierover: ‘ In de eerste instantie denk je wat heeft een giraffe met Friesland te maken? De interesse is hierdoor gelijk gewekt. In de wagen is duidelijk terug te zien dat jong en oud in de buurt betrokken zijn geweest bij het maken van de wagen, het idee is origineel en de afwerking verzorgd’. De voetbaldames wonnen met hun mummie-wagen de 3e prijs. De jury vond de onderwerpkeuze niet echt heel (dorps)feestelijk maar wel erg origineel, was onder de indruk van de kostuums en vond de rook uit het geopende graf en de bijbehorende muziek het geheel helemaal afmaken. Janco Tolsma, die als jockey op een fiets met paard de Gouden Swipe verbeeldde kreeg een apart ingelaste aanmoedigingsprijs. Kostuum en ‘wagen’ waren tot in de puntjes verzorgd en tot in detail uitgewerkt. Daarnaast vond de jury het vooral ook erg dapper om helemaal alleen met zo’n optocht mee te doen.

 

Na de optocht opende voorzitter Fokke van der Veen het feest. En toen konden de toneelspelers die al stonden te trappelen tussen de coulissen eindelijk los! Aagje Jorna, Lenie Bakker, Klaas Terpstra, Aukje Schiffart, Jan Zijlstra en Jet Sandberg hadden op 23 juni het stuk ‘De kaarten op tafel’ al in Martenahiem opgevoerd en nu mochten ze dat weer doen op het toneel in de feesttent. (dank trouwens langs deze weg aan de mensen van de toneelvereniging dat we de decordelen mochten gebruiken, en dank voor de hulp bij het ‘ontmantelen’ van het decor in de Moeting)

De tent zat vol belangstellenden en toen Jan Zijlstra, alias meneer Gerard, met een enorm blauw oog opkwam, had hij de lachers al op zijn hand. De hele uitvoering was een succes en fluitende geluidsinstallaties, uit zichzelf weer opengaande deuren en loslatende plaksnorren werden professioneel improviserend naadloos onderdeel van het stuk gemaakt. Een groot compliment voor de spelers en voor regisseur Sjoerd Fortuin en ynstekster Martha van der Veen die heel wat uren vrije tijd hebben opgeofferd om dit stuk voor ons op de planken te brengen.

Na deze toneeluitvoering mocht DJ Quickfinger de sfeer in de tent brengen. In verband met de nog steeds tropische temperatuur ontstond de sfeer vooral buiten de tent, maar dat maakt deze avond niet minder succesvol. En zoals het een goede Tzummer betaamd, werd er zo’n 10 minuten voor de eindtijd hier en daar nog even wat bewogen op de dansvloer. J

 

Vrijdag was de temperatuur behoorlijk gedaald en was de wind aardig aangewakkerd. Ideaal weer voor pearkekeatsen met een zachte bal dus! Menig kaatser heeft zijn hand knalrood geslagen om de (te) zachte ballen tegen de harde wind in te krijgen. Hierbij de uitslagen:

 

 

 

 

 

A-Klasse, winnaarsronde

A-Klasse, verliezersronde

B-Klasse, winnaarsronde

B-Klasse, verliezersronde

1e prijs: Frits Hoekstra en Petra Strikwerda

1e prijs: Ane Piet Strikwerda en Grietje v/d Sluis

1e prijs:Klaas Terpstra en Annerigt Terpstra

1e prijs: Gerrit Terluin en Lucretia v/d Brug

2e prijs: Jurrit Dijkstra en Truus Overal

2e prijs: Johan Hettema en Rennie Dijkstra

2e prijs: Sjoerd Didden en Annette v/d Veen/Anjali Kooistra

2e prijs : Jurrit v/d Meulen en Alida v/d Sluis

3e prijs: Auke v/d Meulen en Klaske de Groot

 

3e prijs: Mark de Vries en Hilda Meinsma

3e prijs Willem Aardema en Anouschka Vlieger

 

 

4e prijs: Simon Bambach en Esther v/d Meulen

4e prijs: Tjidsger Terpstra en Lotte v/d Horst

 

 

4e prijs: Paulus Strikwerda en Annie Strikwerda

4e prijs: Arie Smedinga en Corrie Vietor

 

 

4e prijs: Gerrit Scharringa en Anne-Rixt Cnossen

4e prijs: Douwe Greidanus en Minke Greidanus

 

Vrijdagochtend was niet alleen op het kaatsveld, maar ook in de tent een drukte van belang. De complete bevolking van de Steatslansskoale was uitgenodigd om een voorstelling van Bertus en Pieter bij te wonen. De voorstelling ging over een bezoek van de koning in combinatie met een krimpapparaat en was natuurlijk weer reuze spannend. Uiteindelijk kwam alles gelukkig toch weer goed en toen was er disco!

 

Vrijdagavond speelde de Tsjommer band Lost Frisian op het hoofdpodium. (ook het enige podium, maar het klinkt veel leuker op deze manier) Onvoorstelbaar, wat is deze band goed! Geweldig wat een ploegje ‘piep’ jonge Tzummers neer kan zetten. Lost Frisian bleek een heel breed en afwisselend repertoire te hebben, de energie en het enthousiasme spatten eraf en ze gingen ook nog eens drie kwartier langer door! Wat wil je nog meer? De blauwe bandjes waren op 3 na uitverkocht dus de tent was tsjokvol. Al met al weer een topavond dus.

 

Op zaterdagochtend trok de hele praalwagenkaravaan weer door het dorp en begon de invloed van twee voorafgaande avonden feest zichtbaar te worden. Op en om de wagens waren wat minder mensen te bespeuren dan op donderdagavond, maar gelukkig stond de koffie in de feesttent bij aankomst op de Smidsreed (zo goed als) klaar.

 

Na het bijkomen en koffiedrinken begon het ‘Ik hald fan Fryslan’-spel. Alle buurtverenigingen hadden een team opgegeven en dat vind ik een groot compliment waard. Voor mij is dat een blijk van betrokkenheid bij je buurt en bij je dorp en toont het de wil er samen een mooi feest van te maken.

Ondanks veel inspanningen en nog meer kuilplastic was de tent helaas niet donker genoeg te krijgen om de presentatie op de beamer goed te kunnen zien. De teams lieten zich daardoor niet uit het veld slaan en zochten tactisch gehurkt een positie waarin ze wel goed zicht hadden. Voor de mensen in het publiek was deze mogelijkheid er helaas niet, dus die konden het hun vertegenwoordigende team niet helpen. Ook het bereik van de microfoon was wat korter dan de tent lang was. Het spel daarentegen was weer wat langer dan gewenst……Maar uiteindelijk bleven er twee teams over die buiten het eindspel tegen elkaar gingen spelen: De Lyntsjesnijers (Theo vd Woud, Pietrik Wynia, Gerrit Strikwerda en Jeltje Wijer) met 55 punten tegen Tusken Terp en Wetter (Teake Greidanus, Sytske Hoitema, Douwine Aardema en Han Adema) met 52 punten. Het eindspel bestond uit het afleggen van een parcours op twee vierpersoons Friese doorlopers terwijl ondertussen lekkernijen van Friese bodem letterlijk van de Friese bodem geraapt moesten worden, er hindernissen van polsstokken genomen moesten worden en de bedrevenheid met een kaatsbal op de proef gesteld werd. Door een sterk staaltje teamwerk (Links! Rechts! Links! Rechts!) kwam het team van Tusken Terp en Wetter overtuigend als eerste over de finish. Zij mochten voor die prestatie alle verzamelde etenswaren meenemen en kregen daarnaast een droog worstje voor iedereen in de buurt. Douwina heeft plechtig beloofd de worstjes hoogstpersoonlijk op de Voorstraat eo door de brievenbus te stoppen….

Na het behoorlijk uitgelopen spel (als we het weer eens doen, doen we het anders) stond Gerrit Poortinga, zanger van Jokers Wild maar nu dus zonder Jokers Wild, klaar om er een gezellig matinee van te maken. En dat is heel goed gelukt! De weergoden waren ons weer gunstig gezind en Gerrit wist de sfeer er goed in te brengen. Tijdens het matinee werd ook de prijs voor de leukst verklede tentbezoeker uitgereikt. Eerlijk gezegd waren verklede Tzummers even makkelijk te vinden als een speld in een hooiberg. Hepie en Hepie (Aukje en Pietrik) hebben de prijs ontvangen omdat we nu eenmaal hadden gezegd dat we een prijs zouden uitreiken. En een volgende keer mag de verkleedkist best wat enthousiaster geplunderd worden!

 

Na het matinee en een akkefietje met de aggregaat dat ik nog steeds niet begrijp (iets met dieselolie, opwaaiend zeil wat mogelijk in een oog zou kunnen komen, acculaders die wel ergens waren maar niet geladen…heel verwarrend allemaal, Jurjen Hoitema kan het wel uitleggen) was er gelegenheid om even op te laden voor het bijtanken weer zou gaan beginnen. Want er stond weer een topband geprogrammeerd; Fragment! Om 21:00u zaten wij als bestuur er weer klaar voor; de kassawagen bemand, het muntenuitgiftepunt paraat en voldoende koffie achter de knopen. Blijkbaar deed heel Tzum even een knipperke, want pas zo rond een uur of half elf druppelden er wat mensen de tent in. Maar even daarna kwam het publiek toegestroomd en werd de tent weer net zo vol als op de vrijdagavond. En Fragment wist er ook weer een feestje van te maken! Al behoorlijk vroeg op de avond hadden ze behoorlijk wat Tzummers in beweging. De muziek was goed en de grappen en onverwachte uitspattingen van de bandleden zorgden ervoor dat ook de zaterdagavond van dorpsfeest 2012 de boeken in kan als zeer geslaagd!

 

De tentkerkdienst op zondagochtend was als vanouds druk bezocht en het thema sprak veel mensen aan hoorde ik om mij heen. En toen was het weer over en uit voor een jaar!

 

Wat nog restte was uitruimen en afbraak van de tent, schoonmaken van de kleedkamers, wc’s en het veld (inclusief peukjes rapen), afbreken van de bestuurspraalwagen, organiseren en vooral volop deelnemen aan de vrijwilligersavond op 6 juli (Fokke heeft zijn hamburgeromwipkwaliteiten even weer ongegeneerd tentoongespreid) en evalueren…..

 

Nu gaan wij als Oranjeverenigingbestuur bijna van een lekkere vakantie genieten, en in september hopen we elkaar en al onze leden weer te zien op de ledenvergadering. Natuurlijk krijgen leden daar te zijner tijd nog een uitnodiging voor.

 

Het is al meerdere malen gezegd maar dat weerhoudt mij er niet van het nog eens te doen: Zonder vrijwilligers is het voor ons niet mogelijk om het dorpsfeest op poten te zetten. Dus alle vrijwilligers nogmaals superdank voor jullie bijdrage!

 

Nu ik toch bezig ben dingen te typen die al eens gezegd zijn of die iedereen allang weet: Lieuwe Bosch maakt schitterende foto’s en ook dit dorpsfeest heeft hij weer in honderden prachtige plaatjes vastgelegd. Voor wie nog niet gekeken heeft, alle foto’s staan op www.tsjom.nl en ze zijn zeer de moeite waard! En voor iedereen die het dorpsfeest niet mee heeft kunnen maken of het zich niet meer kan herinneren heeft Teake Bosch een dvd samengesteld met een registratie van het hele feest.

 

Iedereen een hele fijne vakantie toegewenst en tot ziens op de ledenvergadering!

 

Namens de Oranjevereniging, Tine

 

 

 

(C) Dorpsbelang Tzum