Welkom Oranjevereniging Tsjom

Nijs fan de Oranjevereniging

Wat hebben we weer een geweldig feest gehad met zijn allen! Mooi om te zien hoe alles in zo’n weekend bij elkaar komt en op z’n plek valt. En wat hebben we het wéér fantastisch getroffen met het weer! Een week voor het feest werden er temperaturen voorspeld van boven de 30 graden. Vervolgens sloeg het weerbeeld om en leken we het te moeten doen met rond de 17 graden en regen. Maar de weergoden bleken Tzum ook dit jaar weer gunstig gezind: Vrijdag was het perfect kaatsweer met een temperatuur van rond de 22 graden en wat lichte bewolking. Zaterdag was het flink warm, zonnig en onbewolkt, maar met wat aanpassingen aan de spelletjes voor de 6-kamp was ook dat prima te doen. En met wat extra parasols was ook het matinee heel goed uit te houden. Alweer een topfeest dus!
De week begon voor ons met het opbouwen van de tent, de opgave voor het pearkekeatsen, het ontbijt en de 6 kamp en het doen van heel veel boodschappen….


Vrijdag 28 juni, pearkekeatsen
Maandagavond 24 juni kon iedereen die zich op wilde geven voor het pearkekeatsen terecht bij de kantine van het Lyntsjepark. Het was bloedheet en Maarten van der Weijden was bezig met de laatste kilometers van zijn zwemelfstedentocht. Door alle aanmelders die verspreid over de avond langskwamen werden we op de hoogte gehouden en de laatste 200 meter hebben we als bestuur live mee kunnen kijken op de telefoon van Hilda M. Om half negen sloot de inschrijving en toen bleek dat we 21 pearkes in de volwassenencategorie hadden. Wanneer je in 3 rondes wilt kaatsen is een oneven aantal pearkes erg onhandig….Vandaar dat we gelijk een oproep op facebook hebben geplaatst in de hoop zo nog een pearke op te kunnen trommelen. Inge Vleer wilde heel graag kaatsen en Andre wilde ook wel, dus tegen half 10 hadden we weer een even aantal pearkes en konden we loten.
Of het door de hitte kwam, of dat we gewoon niet goed hebben opgelet, maar donderdagavond nadat we de eerste lijst online hadden gezet werd ik gebeld door Siebrich Atsma. Zij had zich wel opgegeven maar zag nu dat ze niet op de lijst stond….Paniek! (Bij mij dan he, niet bij Siebrich).


Siebrich had zich inderdaad keurig op tijd opgegeven en met pin betaald, maar ergens was het misgegaan… Dus, nu zaten we op donderdagavond wéér met een oneven aantal pearkes. Iedereen die in de tent druk bezig was met installatie en inrichting, ging gelijk zijn of haar contacten in de telefoonlijst bij langs. Caprice Tolsma en Gerben Greidanus namen hun telefoon op en wilden gelukkig ook wel samen kaatsen, dus vrijdagochtend konden we los met 24 pearkes!


Het grootste deel van de kaatsers kwam verkleed het veld op en een flink aantal heeft dat ook tot en met de laatste partij volgehouden. Anita Palma met haar maat Klaas Meinsma zagen er prachtig uit en bleven de hele dag in hun rol, dus zij zijn door ons unaniem verkozen tot mooist uitgedoste pearke.


Tegen 13 uur kwamen 8 scholierenpearkes naar het veld. Doordat ons dorpsfeest samenvalt met de toetsweek op veel middelbare scholen, konden zij niet eerder aanwezig zijn. Een aantal van hen had eigenlijk ook ’s middags nog naar school gemoeten, dus we hadden veel ‘zieken’ in de perken staan. Gelukkig waren ze wel fit genoeg om heel vlot achter elkaar nog 3 rondes te kaatsen. De meer seniore kaatsers kaatsten ook 3 rondes. Zij hadden echter wat langer de tijd tussen de partijen voor een broodje, een kom soep en bijkletsen met een kop koffie. De laatste partij van de volwassenen was rond half 4 uitgekaatst, de laatste partij van de jeugd was tegen 5 uur klaar. Toen konden we over naar de prijsuitreiking:
Scholieren:

1. Jurrit Osinga en Yannah Palma
2. Jari Visser en Anke Greidanus
3. Sanne Strikwerda en Marije van der Meulen
Bij de senioren hadden we een prijsuitreiking in gedeelten….Toen ze de tweede prijs uitgereikt kreeg, gaf Janny aan dat zij volgens haar ook maar 3 tegen eersten hadden. Gelijk na de prijsuitreiking hebben we daarom alles nog eens gecontroleerd en toen bleek dat we inderdaad een telfoutje gemaakt hadden.

Dat resulteerde in de volgende definitieve uitslag:

1. Andre Tamminga en Inge Vleer
1. Auke van der Meulen en Janny Wielenga (beide parturen 3 tegen eersten en 10 tegenpunten)
3. Reinout Dijkstra en Corina van Wieren
4. Frits Hoekstra en Truus Overal
5. Jacob Bosch en Renske Lemstra

Gelukkig was Lieuwe nog in de buurt met zijn fototoestel en gelukkig waren Andre en Inge ook nog aanwezig, zodat Auke en Janny in ieder geval nog wel mét krans op de foto konden. Hun eigen kransen zijn inmiddels langs gebracht en die hangen al pontificaal aan de gevel.

Vrijdag 28 juni, circus Saranti

Terwijl op het veld 48 volwassenen zich van hun sportiefste kant lieten zien, mochten de leerlingen van groep 1 t/m 6 van de Staetlânsskoalle laten zien hoe het gesteld was met hun motoriek, balans en vooral met hun lef. Zij kregen van echte circusartiesten een heuse circusworkshop! Koorddansen, jongleren, evenwichtskunsten op een grote bal; alle basisvaardigheden voor circusartiesten kwamen aan bod. Heel mooi om te zien hoe de leerlingen daarbij niet alleen werden geholpen door de medewerkers van Saranti en de (hulp)juffen, maar vooral ook door elkaar.Vrijdag 28 juni, the Proms of Tsjom
Vrijdagavond stond de Proms op het programma. Dit was wat mij betreft veruit het spannendste onderdeel van onze programmering. Al 3 jaar geleden opperde Jessye Greidanus op een ledenvergadering dat ze wel eens een muzikale avond voor en door Tsjommers zou willen organiseren. Omdat wij toen al bands geboekt hadden en een en ander ook in Jessye haar agenda moest passen, kwam het er nu pas van. In november werd gestart met de werving, met als doel in januari te kunnen starten met repeteren. Maar ja, dit is Tzum…Het liep dus niet gelijk storm zeg maar…


Eind januari hadden we een redelijke ploeg muzikanten bij elkaar. Op 11 februari werd de eerste brainstorm gehouden met iedereen die zich opgegeven had. Toen werd besproken welke nummers de aanwezigen heel graag zouden willen spelen en hoe dat met het aanwezige talent zou kunnen. Piet en Gerrie van Brassband Tsjom waren ook aanwezig. En vanaf dat moment begon het te lopen. Er werd een whatsapp groep opgezet waar playlists en toonsoorten werden uitgewisseld, het korps repeteerde op de eigen stukken, duo’s en kleine groepjes kwamen samen om hun stukken door te nemen en na heel veel datumprikkers over en weer, was de eerste gezamenlijke repetitie op 28 april. In de loop van de weken haakte hier en daar nog iemand af, maar anderen haakten alsnog aan. Het enthousiasme en het aantal repetities nam toe naarmate het feest dichterbij kwam. En toen was het zomaar vrijdag 28 juni.Om 18:30u begon de opbouw gevolgd door de soundcheck en om precies 21u gingen Jessye, Sietze, Teake, Bertus, Marcel, Klaas, Sido, Brikita, Maaike, Pieter, Cornelis, Nienke, Gerrie, Douwe, Piet, Froukje, Siebe, Houkje, Anke, Fokelien, Wybrich, Sip, Petra, Wian, Allard, Petra, Teade Wytze, Piter Gerben, Erik en Dieuwke los met het openingsnummer ‘Let me entertain you’.De tent stond stampvol en de sfeer zat er vanaf de eerste noot goed in. Toen de hele setlist rond kwart voor twaalf was gespeeld en de muzikanten met een roos en een daverend applaus werden bedankt voor hun inzet, zat de stemming er zowel op het podium als er voor er zo in, dat besloten werd nog een toegift te spelen. En nog een…en daarna nog een uur lang…Er werd druk op los geïmproviseerd, het plezier spatte er af en ach, als er zo nu en dan een verkeerd akkoordje tussendoor fietst noem je het toch gewoon jazz?

Lieuwe Bosch heeft een mooie sfeerimpressie gemaakt van de avond, te vinden op tsjom.nl en op you tube.

Zaterdag 29 juni, dorpsontbijt
De volgende ochtend stond onze Jeannette al om 7 uur weer op het veld, om de bakker met de broodjes voor het dorpsontbijt het hek binnen te laten. Ongeveer 35 vroege vogels hadden zich opgegeven voor het ontbijt en om 9 uur was het een gezellige boel in de tent. Aan de met vrolijk geruite kleedjes gedekte tafels zat jong en oud te genieten van de biologische eitjes van de kippen van Pieter en Tjitske, de croissantjes, sûkerbôle, yoghurtjes en ander lekkers. ‘Kin wol wer ris’ klonk aan alle kanten, dus ik denk dat we er volgend jaar weer vroeg uit moeten met z’n allen….
Zaterdag 29 juni, mannenkoor GSBK in MartenahiemTwee bewoonsters van Martenahiem kwamen vrijdag tijdens het kaatsen naar het veld. De dames hebben genoten en wij ook, van hun enthousiasme. Voor de bewoners die minder in de gelegenheid waren om naar het feest te komen, hebben we zaterdagmiddag het feest naar hen toe gebracht. Mannenkoor GSBK uit Goutum heeft twee uur lang met man en macht én uit volle borst staan zingen en ze hebben de bewoners van Martenahiem een mooie middag bezorgd.


Zaterdag 29 juni, 6-kamp
Voorafgaand en tijdens het ontbijt werden op het veld de spellen van de 6-kamp klaargezet. Met 14 teams en 11 spellen was het weer een aardige logistieke puzzel, maar met de routeplanner in de hand komt als het goed is ieder team roulerend langs alle spellen. Doordat het zo warm was hebben we vanaf ronde 1 besloten de rondes trefbal geen 20 minuten maar 10 minuten te laten duren.


En omdat er na 1 ronde nog maar 1 stelt heel was, kwam het steltlopen te vervallen. Een beetje extra pauze was echter geen straf. Het ene team wat fanatieker dan de ander, maar wel allemaal vol enthousiasme, stortten de 84 deelnemers zich in de spelletjes. Op het programma stonden een ballonnenrace, water met een buis van de ene bak in de andere overhevelen, trefbal, spijkerpoepen, kratjesestafette, een geblindeerde kruiwagenrace, sjoelen met voetballen, een letterspel, steltlopen (verviel dus), touwtrekken en als slotstuk tobbedansen van de opblaasschans.


Omdat alle spellen even zwaar meewegen en omdat het bij het ene spel aankomt op kracht, bij het andere op snelheid, lenigheid, behendigheid en omdat alle teams spelen voor hun individuele score, heeft ieder team kans om te winnen.


De Sinnestralen (Marrit, Sanne, Romke, Jildou, Simon en Jouwert) bleken overall het beste te scoren. Het Slotriteam (Julia, Marcel, Dirk, Jildou, Ytje, Jan en Margriet) werden 2e en op de 3e plaats dit jaar de nu al legendarische Sixpacks: Dirk Johannes, Hendrik, Marcel, Jan, Arnold en Klaas.
Zaterdag 29 juni, matinee XXL

Na de 6-kamp startte het matinee met Sander Metz die om 20u werd afgelost door Joop Obama & the Presidents. Helaas was ik zelf tegen de man met de hamer opgelopen, maar uit zeer betrouwbare bron heb ik begrepen dat het van de eerste tot de laatste minuut D I K V E T F E E S T was! Dat blijkt ook wel uit de foto’s van Lieuwe, die, in tegenstelling tot de meeste aanwezigen, wel van de eerste tot de laatste scherp zijn.
Zondag 30 juni, opruimen en vrijwilligersfeest
Zondag zat het er weer op. Het bestuur heeft samen met de jongens van de Technische Dienst, bestuursaanhang en bestuurskroost het veld, de tent en de kleedboxen weer opgeruimd en schoongemaakt. Toen de boel grotendeels aan kant was, was het vier uur en kwamen de eerste vrijwilligers bij de tent aan voor een hapje & sapje. (Om de vrijwilligers voor hun inzet te bedanken). Dit jaar was het volle bak, dankzij alle muzikanten van de Proms die inclusief aanhang en kinderen van harte welkom waren. Het leuke van zoveel muzikanten per vierkante meter is dat er altijd wel eentje een gitaar bij zich heeft. (Of 2, of 3…) Het duurde dan ook niet heel lang voor we weer midden in een soort Proms of Tsjom zaten…

Wij als bestuur hebben genoten van een wat ons betreft super geslaagd feest. We hopen dat iedereen het leuk gehad heeft. Komende week evalueren we binnen het bestuur alles nog even en dan hebben we vakantie!
Tot zover,

Fijne vakantie iedereen,

Namens de Oranjevereniging, Tine
 

 
 

 

(C) Dorpsbelang Tzum gamaakt door L. Bosch