World Servants 2014

 

Making a change in Sierra Leone

 

In 2014 zijn drie van ons mee geweest met een project van World Servants. In een groep van 37 deelnemers gingen we op reis naar Sierra Leone, om daar aan een basisschool mee te bouwen. Wat we in Sierra Leone kregen te zien was indrukwekkend: veel armoede, ‘hutjes’ waarin hele gezinnen leefden, kinderen met opgezette buikjes en kinderen met weinig en vaak kapotte kleren aan. Bij aankomst werden we op een bijzondere manier ontvangen door de community. We werden al zingend en dansend door het dorp geleid met zelfgemaakte muziekinstrumenten. De kinderen riepen voornamelijk ‘apoto’! naar ons, wat blanke betekent. Sommige Sierra Leoners hadden nog nooit blanke mensen gezien…

 

Ons verblijf bestond uit een school, de lokalen waren onze slaapplaatsen en een overig lokaal werd omgedoopt tot onze eetzaal. Doordat het zomervakantie was, werd er op dat moment geen les gegeven en was de school beschikbaar voor onze groep. In een kleine ruimte bij de school werd dagelijks door kooksters gezorgd voor drie maaltijden; broodjes als ontbijt en warme maaltijden als lunch en diner. Broodbeleg hadden wij zelf meegenomen. De warme maaltijden bestonden uit voornamelijk couscous, mie, vlees of vis en bij uitzondering een keer groente of fruit. Douchen deden we met een emmer regenwater. Dit was er genoeg want het was regenseizoen. Regelmatig werden we verrast door een hevige regenbui, waarna het weer stralend mooi weer werd.

 

De dagen bestonden uit vroeg opstaan, GMG (goede-morgen-gesprekken), ontbijt, bouwen, koffiepauze, bouwen, lunch, bouwen, koffiepauze, bouwen, douchen, diner en dan een vrije avond of een avondprogramma. Een deel van de groep hield zich ’s ochtends bezig met kinderwerk of lifeskills (een programma voor jongeren). In het weekend was er tijd voor ontspanning, cultuur en het bijwonen van een kerkdienst. Zo hebben we een boottocht gemaakt, hadden we een programma om het dorp te verkennen, voetbalden we tegen de lokale bevolking en maakten we een jungletocht. Ook brachten we een bezoek aan een weeshuis en een instelling voor lichamelijk gehandicapten.

 

De bouw verliep soms moeizaam. Dit had te maken met het wisselvallige weer en de planning van de lokale aannemer. We moesten wennen aan de samenwerking met elkaar en met de lokale bevolking. Ook was het voor velen van ons nieuw om te metselen, cement te maken, bekisting te maken en ijzer te vlechten. Het was mooi om te zien hoe iedereen dit steeds beter lukte. Uiteindelijk hebben we het hoogste punt bereikt. Op de laatste bouwdag zat een deel van het dak erop. Op de foto’s is de vordering per dag te zien.

 

De laatste dagen van de reis hebben we doorgebracht in de hoofdstad Freetown. Het verschil tussen het platte land en de stad was groot! Voor ons was Freetown vooral erg chaotisch. In deze dagen is Ebola uitgebroken in Freetown. Ook wij werden op de hoogte gesteld van dit nieuws, wat het behoorlijk spannend maakte. We maakten afspraken over de hygiëne en vermeden zoveel mogelijk het contact met lokale bevolking. We hebben een bezoek gebracht aan de souvenirsmarkt en gingen naar het prachtige strand, waar we heerlijk konden zwemmen. Uiteindelijk gingen we op de boot richting het vliegveld. Hier werden we uitgebreid ondervraagd en getemperatuurd wegens Ebola. Dit duurde even maar we zijn door de test gekomen en konden met de complete groep in het vliegtuig stappen, terug naar Nederland. In de week erna is Ebola verder uitgebroken in Sierra Leone. Wij hebben veel geluk gehad maar leven ondertussen mee met de mensen in Sierra Leone.

 

Een tijdje terug kregen we foto’s toegestuurd van hoe de school er nu bij staat. De lokale bevolking heeft de school afgemaakt. Het dak zit er helemaal op en de school is geverfd! Een geweldig resultaat, waar we trots op zijn.

 

Het project heeft ons doen beseffen hoe rijk we hier zijn. In Sierra Leone hebben we een school en een blijvende indruk achtergelaten en wij hebben een prachtige herinnering meegenomen naar huis. Het was een bijzondere ervaring, die wij niet hadden willen missen.

 

Om een goede indruk te krijgen van het project, kunt u de aftermovie bekijken. Klik maar op het plaatje
 

.

 

 


Week 1
 


Week 2
 


Week 3

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

(C) Dorpsbelang Tzum