Vereniging van Dorpsbelang Tzum

Dorpsfeest 2023

Na weken voorbereiding was het 23-24-25 juni eindelijk weer zover. Het jaarlijkse dorpsfeest! De straten waren weer mooi aangekleed met vlaggetjes. Tijdens dit ‘kleine’ dorpsfeest was het thema Carnaval.

Vrijdag 23 juni half 9 werden wij gewekt door de basisschool kinderen met een verkleed lawaai optocht door het dorp. Desondanks konden alsnog een aantal dorpsgenoten het voor elkaar krijgen om zich alsnog te verslapen voor het kaatsen. Één ding is zeker, het lag hem niet aan de kinderen! Misschien tijd voor een nieuwe wekker?

Om half 10 konden de 34 partuur los! Beginnend in A/B pool. Na de eerste partij worden de parturen in A,B,C,D pool verdeeld zodat iedereen in zijn eigen categorie kaatst. Dit zorgt er voor dat parturen minstens 3x mogen kaatsen!

Deze goed zonnige dag werd perfect begeleid door onze scheidsrechters Auke van der Meulen en Klaas Terpstra, Bedankt!

Uitslagen:

Pool A

1e prijs: Redmer Cnossen en Jildau Wielenga

2e prijs: Frits hoekstra en Truus Overal

3e prijs: Jan-Tymen Eisma en Francien Yntema

            Wesley van de Wint en Siebrich van de Wint

1e verliezers: Jorrit Palma en Jeldau Koopmans

Pool B

1e prijs: Hessel Wielenga en Marrit Wielenga

2e prijs: Rindert Zijlstra en Yannah Palma

3e prijs: Simon Benders en Jeanette Kramer

1e verliezers: Bouwe Strikwerda en Petra Strikwerda

Pool C:

1e prijs: Gerben Greidanus en Marieke Meinsma

2e prijs: Jelmer Wielenga en Ingrid Hiemstra

3e prijs: Hessel Westra en Sybrich Westra

1e verliezers: Sjoerd Didden en Anna Herder

Pool D:

1e prijs: Wilco Atsma en Simone van der Velde

2e prijs: Stefan Bakker en Lisette Bakker

3e prijs: Lieuwe Bosch en Brikita Starke

1e verliezers: Jorick Tamminga en Doutzen Meppelink

Tijdens het kaatsen hebben de basisschool kinderen hun versie 6 kamp mogen doen. Samen met hun meesters en juffen liepen zij alle spellen bij langs. Dit jaar hebben wij ervoor gekozen om de spellen op het veld bij het feest te organiseren i.p.v.. Op het basisschool plein. Dit was een groot succes en voor herhaling vatbaar!

Na het kaatsen is het natuurlijk tijd voor een biertje! Om 21uur begon het feest in de tent met feest-DJ Maarten. Het verzoek om verkleed op het feest te komen werd goed nagekomen. De paar dwarse Tsjommers vielen weg tussen de menigte verkleedde dorpsgenoten. Geweldig! Helaas was er even een probleem met het pin systeem maar dit is hierna weer opgelost.

Na de vele drankjes en dansjes ging rond 1uur de lampen aan. De eerste dag van het feest was een feit!

Op de warme zaterdag 24 juni begonnen we de ochtend met een kinder-creatieve/speel ochtend. Dit jaar werd er gevraagd om je eigen potje + deksel mee te nemen. Niet wetende wat de kinderen met dit potje moeten gaan doen kwamen de kinderen met hun eigen potje om half 10 de tent in. Hier stond zout en stoepkrijt klaar. Door zout te kleuren konden ze de potjes vullen met laagjes gekleurde zout. Dit was een groot succes! Sommige kinderen hadden een beetje hulp nodig maar door voldoende enthousiaste vrijwilligers en ouders kwamen we tot een mooi eind resultaat.

Buiten stond een stormbaan en springkussen op. Hier konden de kinderen zich uitleven.

Waar de ene aan het zout kleuren was kon de ander naar Joukje Meppeling en Tineke Sijbesma om zijn/haar gezicht te schminken.

Om 11uur kwamen de eerste volwassenen de tent binnen voor een bakje koffie/koekje. Ook de Jeu de Boules spelers konden zich opgeven voor de Jeu de boules die 12uur met wel 30 deelnemers van start is gegaan! Met extra parasols tegen de zon, extra drink pauzes hebben wij veel positieve reacties gekregen! Er is zelfs een Jeu de Boules clubje opgericht!

Half 1 stond 6 kamp op het programma. Dit jaar hebben er weer veel teams meegedaan.

Omdat groot stoelendans vorig jaar een succes was zijn we dit jaar weer begonnen met stoelendans.

Hierna konden spelers met veel water spelletjes goed gekoeld worden. Het schema liep wat in de soep maar uiteindelijk hebben ze alle spelletjes kunnen doen.

Om de 6 kamp af te sluiten hadden we een stormbaan activiteit georganiseerd. Hier kwamen alle teams tegen elkaar.

De punten zaten dit jaar dicht op elkaar. Met een strijd tussen de Vlinders en de Tokkies hadden de Tokkies net genoeg punten om eerste te worden! De Vlinders eindigde op nummer 2.

Na het sportieve begin kon de Matinee los met live muziek van Jawis! Door privé omstandigheden bij Jawis kwamen ze een uurtje later maar hierna zorgen ze er alsnog voor dat het feest los ging.

Zondag 24 juni werd er een overstap tent kerkdienst georganiseerd. Beginnend om half 10 met een kopje koffie begon de dienst om 10uur.

In deze dienst was er aandacht voor de kinderen die afscheid namen van groep 8.

Wij willen alle vrijwilligers (bar, soepmakers, technische dienst, kinderactiviteit, tent bouwers, grasmaaier, EHBO’ers, kaats-loten etc.) bedanken voor het mede mogelijk maken voor dit geslaagde weekend.

Image

Het dorp